NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  MÁTA KADEŘAVÁ.
Mentha crispa auct., máta kadeřavá

Popis.
Aromatická vytrvalá bylina s plazivým oddenkem a přímou, větvitou, až 70 cm vysokou, drsné oděnou lodyhou. Listy jsou vstřícně, asi 3 - 5 cm dlouhé, přisedlé nebo krátce řapíkaté, široce nebo podlouhle vejčité, částečně zašpičatělé, ostře, často dlouze zubaté, na okraji kadeřavé, s čepelí puchýřovitě hrbolatou. Na líci jsou zelené, na rubu šedozelené. Nervy naspodu nápadně vystupují. Celá čepel je žláznatě tečkovaná. Květy jsou pyskaté, červenofialové, sestavené v lichopřesleny a nahloučené ve štíhlé, válcovité klasy. Plody jsou tvrdky. Rostlina silné voní, ne však po mátě, nýbrž poněkud kmínově. Kvete od července do září.

Výskyt.
Máta kadeřavá - varieta máty peprné - je rozšířena hlavně ve Středozemí. U nás se pěstuje v zahradách a na polích. Místy i zplaňuje. Při pěstování se množí dělením trsů a je odolnější proti mrazům než máta peprná.

Užívaná část.
List (Foliům menthaecrispae). Pro domácí upotřebení se často používají mladé kvetoucí vršky a listy.

Sběr a úprava.
Listy se sbírají za suchého počasí na počátku květu v poledních hodinách, v červenci až září. Nať se seřezává a listy se sdrhují. Suší se ve stínu co nejrychleji, jinak hnědnou. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 35°. Je to siličná droga. Má silně kořenitý pach a kořenitou chuť, ne však chladivou jako máta peprná.

Účinné látky a působení.
List obsahuje hlavně silici (až 2,5 %) s hlavní obsahovou složkou karvonem, cineolem, limonenem, z flavonových látek je to diosmetin, dále třísloviny (asi 6 %) aj.
Máta kadeřavá povzbuzuje činnost střev, žaludku a žlučníku.

Užití.
Jako cholagogum, karminativum, stomachikum vnitřně v nálevu (třikrát denně l polévková lžíce řezaných listů na půl litru vody) při nechutenství, žaludečních obtížích, křečovitých bolestech, nadýmání a průjmů. V kombinaci s jinými drogami se užívá pro svůj choleretický účinek při špatné funkci žlučníku a žlučových cest. Vcelku se užívá podobně jako máta peprná, ale její účinek je slabší.

Poznámka.
V zahrádkách se pěstují pod jménem "balšámu" různé odrůdy a bastardi rodu máty, např. máta klasnatá, která se někdy považuje za mátu kadeřavou.
Sbírání listů máty kadeřavé při polním pěstování je celkem zdlouhavé. Snaha po rentabilitě a mechanizaci sběru vede k tomu, že se sbírá celá nať. V tom případě nejlépe vyhovují mladé vršky určité délky a určitého vývojového stadia podle požadavku výkupního závodu.